
75% Brand Managerów aktywnie pracujących w firmach z branży FMCG deklaruje otwartość na zmiany zawodowe – wynika z badania pt. „Brand Managerowie w branży FMCG - oczekiwania i zmiany zawodowe”, przeprowadzonego przez HRK FMCG.
Zespół HRK FMCG zrealizował badanie, w którym wzięło udział 200 pracowników branży FMCG zajmujących stanowiska od Junior po Senior Brand Managera. W ramach badania poruszone zostały kwestie dotyczące motywacji, oczekiwań i preferencji kandydatów. Co zatem motywuje kandydatów do zmian zawodowych i jakie kategorie produktów są ich zdaniem najbardziej rozwojowe?
Gdzie znikają kandydaci?
Wyniki badania przeprowadzonego przez zespół HRK FMCG pokazały, że Brand Managerowie są grupą zawodową, która stosunkowo często podejmuje decyzje o zmianie pracodawcy. 68% respondentów pracowało dotychczas w 3 różnych firmach, a średni czas pracy Brand Managerów pod szyldem jednego pracodawcy wynosi 2 lata. Po tym czasie marketingowcy zaczynają rozglądać się za nowymi możliwościami zawodowymi, niekoniecznie w branży, dla której pracowali dotychczas.
Od dłuższego czasu największym zainteresowaniem Brand Managerów cieszy się branża farmaceutyczna i medyczna (45%). Ze względu na intensywny rozwój poszczególnych marek wzrasta zainteresowanie pracą w branży retail, a więc sieciach handlowych (29%). W przypadku zmiany pracy Brand Managerowie równie chętnie podjęliby się pracy w firmach z obszaru e-commerce (27%), jak również nowych technologii (22%).
Mnogość kategorii produktowych w branży FMCG daje Brand Managerom duże możliwości rozwoju i jednocześnie łatwość zmiany obszaru dotychczasowej działalności. Wśród licznych kategorii to leki OTC i kosmetyki kolorowe znalazły się na pierwszym miejscu listy produktów, z którymi chcą pracować respondenci, uzyskując po 40% głosów. Tuż za nimi uplasowały się kosmetyki kolorowe (39%) oraz piwo i słodycze (37%). Dalsze pozycje na liście zajmują kawa i herbata (27%), perfumy (26%) i produkty dla dzieci, takie jak np. kaszki (20%). Kategorie produktowe, które uzyskały mniej niż 1/5 głosów Brand Managerów to między innymi zabawki, mocne alkohole, produkty dla zwierząt, drobne AGD, woda mineralna czy napoje gazowane.
Czym skusić Brand Managera?
W codziennej pracy Brand Managerowie wykorzystują szereg narzędzi marketingowych. W badaniu przeprowadzonym przez zespół HRK FMCG zostali poproszeni o wskazanie, które narzędzia ich zdaniem mają największy potencjał. Na trzech pierwszych miejscach znalazły się: digital marketing (68%), reklama ATL (61%) oraz współpraca z influencerami (47%).
Kandydaci zapytani o to, jakie czynniki są w stanie zmotywować ich do podjęcia decyzji o zmianie pracodawcy na pierwszym miejscu wskazali wyższe wynagrodzenie (91%). Dla niewiele ponad połowy respondentów (55%) duże znaczenie ma work-life balance, a więc zachowanie równowagi pomiędzy życiem zawodowym a prywatnym. Na dalszych pozycjach znalazły się samochód służbowy (41%), możliwość zarządzania zespołem (40%), inspirujący przełożony (34%), awans stanowiskowy (34%), samodzielność w działaniu i precyzyjnie określona ścieżka kariery (32%) oraz przyjazna atmosfera w miejscu pracy (29%).
Przeczytaj także
-
Skutki Covid-19 dla branży medycznej
Pandemia koronawirusa, która zaczęła się na początku ubiegłego roku, odcisnęła swoje piętno na wielu branżach, wprowadzając niepewność oraz obawę przed ewentualnymi skutkami restrykcji. Ten „czarny łabędź” był idealnym odzwierciedleniem swojej biznesowej definicji, ponieważ żadna branża nie spodziewała się takiego spustoszenia, jakie wystąpi w momencie pojawienia się koronawirusa w Polsce.
-
KPI – wspiera efektywność, czy zniechęca?
Wiele firm opiera swoją działalność na kluczowych wskaźnikach efektywności, czyli KPI. Ich realizacja przekłada się na sukcesy pracowników i przedsiębiorstw. Czy w dobie pandemii KPIs stanowią dla pracowników dodatkową motywację do pracy, czy wręcz odwrotnie?
-
Praca zdalna pozostanie dłużej niż pandemia
Jednym z najważniejszych problemów, przed jakim stanęły firmy w marcu br., gdy rozpoczynało się zamrażanie gospodarki, było przejście na system pracy zdalnej. Organizacjom, w których funkcjonował on wcześniej, było łatwiej. Z badań HRK wynika jednak, że nawet tam, gdzie do tej pory home office nie był powszechny, szybko i sprawnie udało się wprowadzić tę formę pracy.